Driemaal Willem van Oranje

 

moord-willem-van-oranje1_0Niet minder dan drie speelfilms zijn er in de maak rond de man die we nog elke voetbalwedstrijd met volle borst toezingen: Willem van Oranje Nassau.
In 2018 is het precies 450 jaar geleden dat de tachtigjarige oorlog, die Nederland uitvocht met Spanje, begon. Een van de sleutelfiguren die aan de basis stond van de oorlog waarmee Nederland zich los zou maken van Spanje, is Willem van Oranje, de latere vader des vaderlands. Zijn standvastigheid en zijn trouw aan de vrijheid van godsdienst, maakte hem tot een vijand van het Spaanse koningshuis, waar hij nota bene een groot deel van zijn opvoeding heeft genoten. Zijn ongehoorzaamheid en verzet kwamen hem duur te staan. De oorlog trok zijn schatkist razendsnel leeg en regelmatig moest hij bij rijke kooplieden en steden aankloppen om de oorlog voort te kunnen zetten. Hij verloor meerdere broers op het slagveld en uiteindelijk werd hij in opdracht van de Spaanse prins Phillip de tweede vermoord door Balthasar Gerards.

Drie maal is scheepsrecht

Van Producent Paul Voorthuysen was al langer bekend dat hij bezig was aan een groots epos met Barry Atsma in de hoofdrol. En ook regisseur Roel Reiné is al een tijd bezig aan zijn eigen verhaal. Hiervan is nog niet duidelijk wie de hoofdrol zal gaan vertolken. Nu heeft ook regisseur Hany Abu-Assad aangekondigd een film te gaan maken over het leven van deze vader des vaderland. Verdere details over de precieze rolverdeling zijn daarbij niet gegeven. Wel zou bekend zijn gemaakt dat Abu-Assad graag wil werken met een internationale cast.
Los van het feit dat elke Nederlander, dat nemen we tenminste aan, al op de basisschool heeft gehoord van het leven en werken van deze Willen de Zwijger, zijn we benieuwd of ook bij de derde film het verhaal nog een verassing op kan leveren.

“Met Willem van Oranje vertellen we een persoonlijk en modern filmverhaal over de grensverleggende keuzes van één man in een tijd van snellere informatieverspreiding, religieuze twisten en uitbuiting van het volk”

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy