Home / Films /

PREVIEW: Solo – A Star Wars Story

 

Vanaf het allereerste moment dat Disney de productiemaatschappij van George Lucas overnam, hielden die-hard fans van de Star Wars-films hun adem in. Het zou het einde betekenen van een verhaal dat voor zo veel mensen, zo veel heeft betekend. Hun Star Wars-helden zouden zijn gezwicht voor het grote geld en dat moest haast wel het einde betekenen van de ooit legendarische reeks. Vanaf de dag dat Lucasfilms haar ziel verkocht, zou het alleen maar bergafwaarts gaan. Maar wat, een aantal jaren later, is daar nou eigenlijk waar van gebleken? Inhoudelijk gaan we niet te veel in op de door Disney uitgebrachtte Star Wars-films. Het is immers een kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten. Wel zullen wij een overzicht presenteren van de volledige reeks aan Star Wars-films. Tevens blikken wij vooruit op de nieuwste film. Een ode aan een van de meest populaire leden van de Star Wars-familie: Han Solo.

Het verhaal gaat verder of eigenlijk terug

De Star Wars saga staat alombekend als een verhaal dat in een nogal vreemde volgorde wordt vertelt. In eerste instantie waren daar de delen IV, V en VI. Opgenomen eind jaren 70 en begin jaren 80.  Voor wie daar nu op terugkijkt, een wereld van verschil. Vooral op basis van gebruikte technieken (bijvoorbeeld het marginale aandeel van CGI). Opvallenderwijs gaat Disney nu terug naar de periode in de wereld van Star Wars, voordat de allereerste films verschenen. Alhoewel de eerste drie Star Wars-films ooit gemaakt, niet specifiek het begin der tijden weergeven, maar eerder halverwege het verhaal start, komt Solo: A Star Wars Story nu voor de als eerst verschenen episodes. Deze film vertelt het verhaal van Han Solo en hoe vorm is gegeven aan zijn karakter. Hoe hij zijn kompanen heeft ontmoet, zoals Chewbacca en Lando Calrissian, maar ook het verkrijgen van de Millennium Falcon.

Wanneer wat is gebeurd in het universum van Star Wars

Met een serie van films die over zo’n lange periode loopt als Star Wars, is het soms makkelijk om de draad kwijt te raken. Daarnaast maakt de manier waarop de films zijn uitgebracht het niet makkelijker voor nieuwe fans om aan te haken. Het wonderlijke universum, dat is doordrenkt met mystieke doch zeer herkenbare, menselijke dynamiek, is een bron van vele idealen voor een hoop mensen. Dat verklaart direct waarom Star Wars nog altijd zo’n groot succes beleeft. Wie echter wil aanhaken staat voor een aantal belangrijke keuzes.

Death Star in de eerste Star Wars-film, A New HopeDe voornaamste: wat wordt de volgorde van afspelen van dit intergalactische verhaal. De meningen lopen zeer uiteen. De fans met hang naar nostalgie geloven heilig in de afspeelvolgorde op basis van verschijning. Liefhebbers van chronologische vertelling zeggen op hun beurt dan weer dat het op basis van episodes moet. Wie ook gelijk heeft, de Star Wars-films spelen zich allen in een bepaalde tijd af. Daarom lijkt het verstandig om ten eerste ons perspectief iets te verbreden door alle films in een tijdperk te plaatsen. De onderstaande tijdlijn is opgedeeld in twee segmenten. Het tijdperk voor de Slag om Yavin en de tijd na de Slag om Yavin. Dit is de strijd die werd gevoerd om de basis van de Rebellen op Yavin IV en eindigde in de vernietiging van de allereerste Death Star

Eerdere Star Wars successen en verwachting van Solo

Nu Disney de rechten van Star Wars in handen heeft, lijkt het razendsnel rendement willen halen uit de miljarden aankoop. Waar voorheen altijd een periode van drie jaar werd aangehouden tussen de releases van de verschillende episoden van de Star Wars-franchise, is dat nu teruggedrongen tot twee jaar. Het is aannemelijk dat het productieproces tegenwoordig kan worden versneld dankzij nieuwe technieken, zoals het gebruik van CGI. Editing gaat eveneens makkelijker en zo mogelijk sneller. Vergeet echter niet dat Rogue One én nu dus ook Solo, additionele films zijn op de Star Wars-saga.

Star Wars gaat over in massaproductie

Met de verwachting dat Star Wars IX in 2019 uitkomt, komt dat dus neer op een Star Wars-film per jaar. The Force Awakens in 2015, Rogue One in 2016, The Last Jedi vorig jaar en nu dus Solo – A Star Wars Story. Tweederde van het productieproces winnen in verhouding tot eerdere films kan simpelweg niet te danken zijn aan betere technieken. Het duidt er op dat Disney snel én wellicht iets te makkelijk een slaatje wil slaan uit de bekendheid van het merk Star Wars. Dat, zo weet de echte fan, levert zeker niet altijd een beter resultaat op.

Casting: een mengelmoes van nieuw talent en bewezen topacteurs

Voor de nieuwste verschijning in de Star Wars-reeks, Solo – A Star Wars Story is een mooie mengelmoes van nieuw talent en gevestigde namen bijeen gebracht. Bijvoorbeeld Donald Glover (ook wel bekend als rapper Childish Gambino en deze video), maar ook Alden Ehrenreich (Supernatural) die Han Solo speelt. Verder zien we in Solo grote namen zoals: Emilia Clarke (Game of Thrones) als Qi’ra en Woody Harrelson (The Hunger Games: Mockingjay en True Detective) als Beckett.

Han Solo gespeeld door Alden Ehrenreich

Han Solo: de eerste intergalactische cowboy

Een van de karakters in de verschillende Star Wars-films die al geruime tijd meedraaien in de hoofdlijnen van het langlopende verhaal, is Han Solo. Zie deze film dan ook als een ode aan hem, volgens de meesten: de eerste echte Space Cowboy. Met zijn zeer menselijke houding, waaruit hij vooral een hele egocentrische drive lijkt te halen, weet dit personage in de Star Wars-reeks al jarenlang de kijkers te bevangen. Voor Harrison Ford was het de weg naar roem en dat heeft hij niet geheel aan zichzelf te danken. Han Solo is een enorm tijdloos karakter met trekjes die soms bijna irritant zijn, maar op een of andere manier weet hij toch altijd weer het juiste te doen. Juist om die roetsjbaan van emoties is het een van de meestgeliefde personages geworden van de gehele Star Wars-franchise.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy