Home / Series /

Toename populariteit chemie-opleidingen dankzij Breaking Bad?

 

Nieuwe cijfers van de Vereniging Nederlandse Chemie Industrie (VNCI) laten zien dat de instroom op chemie-opleidingen een erg opvallende stijging laten zien. Op de universiteit is het aantal aanmeldingen van nieuwe studenten voor een chemie-studie gestegen met 20 procent. Bij Hbo-opleidingen is dat zelfs 33 %.

Grootste stijgers

De opleiding Advanced Technology aan de Universiteit Twente laat de grootste stijging zien: 97 % ten opzichte van 2009. Nummer twee is Life Science and Technology aan de TU Delft met 95 % stijging. De hbo-opleidingen Applied Science, Biotechnologie, Bio-informatica, Milieukunde en Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek laten de afgelopen vijf jaar een stijging van 28 % zien.

Oorzaken

Volgens het VNCI heeft de stijging onder andere te maken met de extra hoge studiebeurs (tot € 500,- extra op maandbasis) en een betere aansluiting met de arbeidsmarkt. Maar volgens De Telegraaf kan het ook weleens te maken hebben met de immense populariteit  van de hitserie Breaking Bad.

Scheikundeleraar

In de serie hoort scheikunde leraar Walter White dat hij terminale longkanker heeft. Omdat hij niet wil dat zijn zwangere vrouw en zoon na zijn dood financiële problemen zullen krijgen, zoekt hij een oplossing: drugs. Samen met een van zijn studenten Jesse, die in de drugshandel zit, gaat hij aan de slag met het produceren van de chemische drugs Chrystal Meth. Met alle gevolgen van dien. Van een saaie en voorspelbare scheikunde leraar begint Walter gedurende de vijf jaar dat de serie nu loopt, langzaam aan te transformeren naar een persoon die de donkere kant van zijn karakter steeds meer laat zien. Een origineel detail is dat de outfits van Walter in deze transformatie mee gaan. In het begin zien we Walter nog in saai beige. Gedurende de tijd gaat het langzaam naar groen, wat later verandert in grijs en zwart. Dit symboliseert dus ook de verkeerde weg die Walter is ingeslagen.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy