Home / Series /

Ook KPN introduceert video-on-demand dienst

 

Het aanbod van video-on-demand diensten in Nederland blijft maar groeien. Zo lanceerde KPN onlangs de app Play, waarmee gebruikers series en films kunnen kijken. Daarnaast zal de dienst over 22 televisiezenders beschikken en zullen er televisieseries voor de dienst geproduceerd worden. De eerste serie, Brussel, is geschreven door Leon de Winter en zal gaan over de Europese politiek. Het is de bedoeling dat de serie in de tweede helft van 2016 klaar is.

In april kondigde KPN de dienst al aan, in de afgelopen maanden mocht een kleine groep gebruikers de app testen. Play is beschikbaar voor Android, iOS en Chromecast, een hdmi-dongel voor in de televisie. De nieuwe streamingdienst zal het eerste jaar 11 euro per maand kosten, daarna gaan de kosten naar 15 euro per maand.

Concurrentie

KPN zal met de nieuwe app vooral concurrentie krijgen van Netflix. De populaire dienst heeft inmiddels 1,1 miljoen gebruikers in Nederland en is vooral bekend vanwege de eigen series House of Cards, Fargo en Orange is the New Black. Het aanbod wordt vrij snel uitgebreid, al valt het Nederlandse aanbod nog wel wat tegen in vergelijking met het Amerikaanse aanbod. Een abonnement op Netflix kost 8 euro per maand.

Ook zal Play moeten concurreren met Videoland, dat 150.000 abonnees heeft. De grote collectie van films en series kun je naar verschillende apparaten streamen. Wanneer je de nieuwste films en series wilt kijken, moet je bijbetalen, maar het aanbod van Nederlandse content is bij Videoland wel een stuk groter dan bij Netflix. Een abonnement kost bij Videoland 10 euro per maand.

De derde grote concurrent van Play is NLziet, een samenwerking tussen NPO, RTL en SBS om de ultieme tv-terugkijk-app te kunnen bieden. Uitzending Gemist, RTL XL en Kijk zijn met NLziet in één dienst gebundeld. De apps zijn de laatste tijd sterk verbeterd, waardoor er ook de mogelijkheid tot Chromecasten is. Voor een abonnement op NLziet betalen gebruikers maandelijks 8 euro.

Tv-abonnement opzeggen

Daarnaast zijn er nog andere platforms voor video-on-demand, zoals Pathé Thuis, waarmee je films kunt huren om thuis te bekijken. Ook Apple en Google hebben hun eigen videotheek waar je films kunt huren. Het groeiende aanbod aan video-on-demanddiensten zorgt er in de Verenigde Staten al voor dat mensen hun reguliere tv-abonnement opzeggen. Volgens Sanne de Bruyckere van Telecompaper zal dat in Nederland echter niet snel gebeuren: “Nederlanders hechten nog veel waarde aan live televisie kijken, zoals bij voetbal of The Voice of Holland. Daarnaast kost een tv-abonnement in Nederland meestal maar een paar tientjes, terwijl je in de VS zo’n 80 tot 90 euro betaalt. Hierdoor is het stopzetten van een tv-abonnement in Nederland minder rendabel dan in de VS.”

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy