Home /

Homeland

 

De Amerikaanse televisieserie Homeland is gebaseerd op de Israëlische serie Hatufim (beter bekend als Prisoners of War) en wordt sinds 2011 uitgezonden op de zender Showtime in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er drie seizoenen van de serie volledig uitgezonden en is een vierde seizoen in de maak, dat nog dit jaar uit wordt gezonden. Het eerste seizoen van Homeland werd vanaf 1 januari 2012 in Nederland uitgezonden door BNN. Ieder seizoen bevat twaalf afleveringen.

De serie is bedacht door Howard Gordon en Alex Gansa en de productie is in handen van Fox 21 en Showtime Originals. Claire Danes speelt de rol van Carrie Mathison, een CIA-agent die er als enige binnen de dienst van overtuigd is dat een Amerikaanse marinier een spion is voor Al-Qaida. Marinier Nicolas Brody (Damian Lewis) was acht jaar lang krijgsgevangene van de terroristische organisatie in het Midden-Oosten en vormt volgens Mathison een gevaar voor de nationale veiligheid.

Cast

 • Claire Danes – Carrie Mathison
 • Damian Lewis – Nicholas Brody
 • Morena Baccarin – Jessica Brody
 • David Harewood – David Estes
 • Diego Klattenhoff – Mike Faber
 • Jamey Sheridan – William Walden
 • Navid Negahban – Abu Nazir
 • Morgan Saylor – Dana Brody
 • Jackson Pace – Chris Brody
 • Mandy Patinkin – Saul Berenson
 • Ruper Friend – Peter Quinn
 • Sarita Choudhury – Mira Berenson

Seizoen 1

Carrie Mathison wordt vanwege een illegale operatie die ze heeft uitgevoerd in Irak geschorst en overplaatst naar de afdeling Contraterrorisme van de CIA in Langley, Virginia. Tijdens de operatie is ze door een informant gewaarschuwd dat een Amerikaanse krijgsgevangene is bekeerd tot de islam en is overgelopen naar Al-Qaida. Wanneer er op een dag een spoedvergadering bijeen wordt geroepen op Langley, wordt bekend dat marinier Nicholas Brody tijdens een Delta Force-operatie is gered uit een gebouw van terroristenleider Abu Nazir. Carrie weet het zeker: Brody is de krijgsgevangene waar de informant haar voor waarschuwde. Ze staat hierin echter alleen, de Amerikaanse overheid en de CIA onthalen Brody als oorlogsheld. Het blijkt onmogelijk haar superieuren te overtuigen. Ze besluit dan ook de enige persoon die ze vertrouwd binnen de CIA, Saul Berenson (Mandy Patinkin), te benaderen. Samen moeten ze Brody in de gaten houden en een terroristische aanslag voorkomen.

Seizoen 2

Carrie werkt na haar inzinking aan het einde van seizoen 1 niet langer voor de CIA. Toch roept de dienst haar hulp in wanneer blijkt dat een cruciale informant alleen met haar zaken wil doen. Tijdens een inval bij een groep terroristen die banden onderhouden met Abu Nazir treft het team een videotape aan waarop Nicholas Brody een aanslag opeist. De voormalig marinier is inmiddels lid van het Congres en wordt opgepakt door de CIA. Men dwingt hem daar tot het helpen vinden van terroristenleider Nazir. Zo niet, dan verdwijnt hij levenslang achter de tralies. Als Nazir lucht krijgt van de deal tussen de CIA en Brody krijgt het verhaal een verrassende wending.

Seizoen 3

De CIA verdenkt Brody van een bomaanslag op Langley, waarbij onder anderen de hoogste baas David Estes is omgekomen. Carrie is echter overtuigd van zijn onschuld en helpt hem ontsnappen. Ze probeert tegenover de Senaat haar betrokkenheid te ontkennen, maar kan geen kant op. Saul Berenson, die voorlopig de leiding overneemt bij de CIA, zorgt er bovendien voor dat Carrie wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek. Een terroristisch netwerk zorgt er voor dat Carrie vrijkomt uit de kliniek, in ruil voor haar expertise. Die heeft het netwerk nodig voor een wraakactie tegen de CIA. Kan Carrie zich, ondanks haar wrok tegen Saul en de CIA, verzetten tegen de verleiding en haar vrijheid? Van Brody wordt ondertussen weinig vernomen. Hij wordt zwaar gewond opgevangen in de sloppenwijken van de Venezolaanse hoofdstad Caracas en speelt later in het seizoen nog een belangrijke rol.

Awards

Homeland won in de afgelopen jaren 35 awards en scoorde nog meer nominaties. De serie won onder meer Golden Globes en Emmy Awards. Bekijk op IMDB de complete lijst met nominaties en gewonnen awards.

Trivia

 • Sommige foto’s die in de openingscredits voorbij komen, zijn echte foto’s van Claire Danes als klein meisje.
 • Damian Lewis kreeg de rol van Nicholas Brody zonder auditie te doen. Producenten Howard Gordon en Alex Gansa waren zo onder de indruk van zijn acteerprestaties in Keane (2004) dat hij telefonisch de rol kreeg aangeboden.
 • Om zich voor te bereiden op haar rol in Homeland, ontmoette Claire Danes CIA-agenten en bekeek ze video’s gemaakt door patiënten met een bipolaire stoornis. Ook sprak ze met auteur Julie Fast, die zelf een dergelijke aandoening heeft.
 • Morena Baccarin (Jessica) heeft in een interview gezegd dat ze vroeger op dezelfde basisschool zat als Claire Danes. Ze zouden zelf in dezelfde klas hebben gezeten.
 • Homeland is de favoriete serie van Barack Obama. De Amerikaanse president bestelde zelfs de DVD-box van de serie.
 • De producers hadden in eerste instantie Halle Berry op het oog voor de rol van Carrie. Toen zij daarvoor bedankte, werd het Claire Danes.

Reacties

De score van 8,6 op IMDB is voor deze websites begrippen erg hoog. De kijkers zijn dan ook overwegend zeer positief over de serie. ‘Een intrigerend drama met een ontzettend getalenteerde cast’, noemt iemand het op IMDB. Ook in Nederland is de serie populair en worden tijdens de afleveringen door bekend en onbekend Nederland volop meningen gegeven op Facebook en Twitter. Wat vind jij van Homeland?

 
 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment

 

You must be logged in to post a comment.

 
 
 
Privacy Policy