Lineair televisie kijken is passé

 

Het principe over-the-top tv groeit onder Nederlandse jongeren, zo blijkt uit het  jaarlijkse trendonderzoek van GFKDit houdt in dat er steeds meer naar films en series via het internet wordt gekeken zonder tussenkomst van een tv-aanbieder. In de leeftijdsgroep 18 – 24 jaar wordt maar liefst een derde van de tv-content online geconsumeerd. Lineaire tv zenders die zich richten op jongeren krijgen dan ook een steeds groter probleem. De voornaamste reden dat het aantal online-kijkminuten blijft stijgen is de opkomst van de online videodiensten als HBO en Netflix. Deze online diensten veroorzaken grote veranderingen in het kijkgedrag van de consument. Tv-aanbieders proberen met de trend mee te gaan door een groot deel van het lineaire zenderaanbod via pc en apps voor tablet en smartphone aan te bieden. Hierdoor is het mogelijk om lineaire tv-zenders buiten het eigen huis te bekijken.

minder lineair tv

Mogelijkheden smartphone nemen toe

De smartphone wordt het meest gebruikt voor bellen (86%), internetten (84%), e-mailen (80%) en chatten (77%). De mogelijkheden met de nieuwe toestellen toe waardoor er ook steeds meer online video wordt gekeken via de smartphone. YouTube is de meest gedownloade applicatie en 15% kijkt daadwerkelijk TV-programma’s op een smartphone. Dit is mogelijk doordat onder andere de schermen steeds groter, en de resolutie steeds beter wordt. Daarnaast wordt zowel het 4G netwerk als de Wifi-verbinding steeds sneller en betrouwbaarder.

De keuze van je smartphone is belangrijk wanneer je hier vaak films, series en video’s op wilt bekijken. Het formaat is het eerste punt waar je op wilt selecteren want de grootte van je smartphone bepaalt logischerwijs ook de grootte van het scherm. De laatste edities van de nieuwe generatie smartphones geven de trend van grotere beeldschermen goed weer. Deze zijn de laatste jaren van 3,5 naar 5,5 inch gegaan.

grote schermen smartphone

Wanneer je beschikt over een groot scherm is vooral de resolutie van belang. De resolutie van de budgetmodellen (doorgaans 540 x 960 pixels bij een 5 inch toestel) zijn bij lange na niet zo scherp als de nieuwere modellen die 2 x HD kunnen weergeven. De high-end toestellen zijn veelal voorzien van een QHD Amoled-scherm. De Galaxy S6 was in het duurdere segment de eerste smartphone met een resolutie van 1140 x 2560 pixels en heeft hiermee het dubbele aantal pixels dan full HD. Amoled is een technologie waarbij iedere pixel op het scherm een ‘eigen lichtpuntje’ heeft. Hierdoor worden de donkere kleuren niet geblokkeerd door de pixels. Daarnaast zijn de kleuren op een amoled-scherm feller en verbruikt de technologie minder licht zodat de accu langer meegaat.

Films en series op je mobile device

De consument is op zoek naar de meest ideale manier om content te bekijken op zijn smartphone of tablet. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden zoals downloaden en streamen. De wijze verschilt  overigens wel voor Android- en Applegebruikers.

1. Downloaden

Aan de ene kant kun je films vanaf je computer op je telefoon zetten. Dit is handig als je bijvoorbeeld op reis gaat  en even geen goed werkende internetverbinding tot je beschikking hebt. Lees hier hoe je dit doet op een Android-toestel, en hier voor een Apple-toestel.

2. Streamen 

Een andere manier om content te kijken is om het online te streamen. Dit kan bijvoorbeeld met de diensten als Pathé Thuis of de eerder genoemde diensten HBO en Netflix. Op de website legt Netflix uit hoe je de dienst gebruikt op een Android– of op een Apple-toestel.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy