Home / Series /

Rebelse Deense Rita zet de boel op z’n kop

 

RITA

Wie denkt aan goede series uit Scandinavië, denkt al snel aan bijvoorbeeld politieke drama’s of thrillers. De Deense komische serie Rita is dan een leuke verrassing: razend populair in Denemarken, maar inmiddels ook op weg om de rest van de wereld te veroveren.

Geliefd én gehaat

Rita is lerares op een middelbare school, maar voldoet nu niet bepaald aan het geijkte beeld van de docent. Allesbehalve dat, zelfs! Ze is sexy, rookt er vrolijk op los en bedrijft als dat zo uitkomt de liefde met de rector. Ze houdt er haar eigen mening op na en steekt die ook beslist niet onder stoelen of banken. Natuurlijk levert dit regelmatig flinke confrontaties op met haar collega’s. Haar totale gebrek aan politieke correctheid  maakt haar geliefd bij haar leerlingen – en gehaat bij zo ongeveer alle volwassenen. Ondertussen probeert ze zo goed en zo kwaad als het gaat als alleenstaande moeder haar drie kinderen op te voeden. Maar hoe hard ze ook haar best doet, ook in haar privéleven zorgt ze voor veel tumult.

Onderscheiden in Monte Carlo

De komische dramaserie is in thuisland Denemarken een daverend succes en beleefde daar al drie seizoenen. Ook buiten de Scandinavische grenzen valt de recalcitrante Rita in de smaak: de serie ontving tijdens het gerenommeerde tv-festival van Monte Carlo een prijs voor de beste actrice (Mille Dinesen). Daarnaast mocht dit komische drama zich verheugen op maar liefst vijf nominaties.

Rita heeft inmiddels ook naam gemaakt in Amerika; haar rol wordt daar gespeeld door Anna Gunn (Breaking Bad). In Nederland gaat in het najaar van 2015 de serie ‘Tessa’ van start. Hierin werkt Thekla Reuten zich als stoere rebel net als de originele uitvoering regelmatig op komische wijze in de nesten.

Laat je verleiden door recalcitrante Rita

Hoe tegendraads en eigenzinnig Rita ook is, ze heeft wél een groot hart. En op de een of andere manier weet ze altijd precies wie wat nodig heeft. Soms is ze vreselijk bot en onbeholpen, maar haar onstuitbare eerlijkheid is ook absoluut ontwapenend. Kijken naar Rita betekent dan ook je laten verleiden door Rita. Volg je Rita tijdens de ups en de downs in haar leven, dan sluit je haar zonder meer in je hart!

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy