Overweldigende natuur in ons kleine Nederland

 

Ook ons land heeft een dierenleven dat National Geographic-waardig is, zo bewijst de film De Nieuwe Wildernis die in september in première ging. ‘Ik dacht, dit gebeurt maar één keer in Nederland’, zegt cameraman en bioloog Joris van Alphen over het project in een interview. De film van regisseur Mark Verkerk over het dierenleven in de Oostvaarderplassen in Flevoland heeft inmiddels de status van Platina Film bereikt. Dit betekent dat meer dan 400.000 mensen naar de bioscoop zijn geweest om de vertederende pasgeboren kalveren, de speelse stoeiende vosjes, de wilde paarden die vechten voor hun leven en de kleurrijke zingende vogels te bewonderen.

gouden-fim-wildernis

De Nieuwe Wildernis kreeg al veel media-aandacht. Zo won de poster op het Nederlands Filmfestival de Cinema.nl Afficheprijs 2013 en ontvingen zij na 100.000 bezoekers in een week tijd de Gouden Film. Dit heeft volgens Staatsbosbeheer gezorgd voor een ongekende populariteit van het natuurgebied waar de film werd opgenomen. Waar normaal 600 liefhebbers het gebied bezoeken per weekend, zijn dit er nu 2500. Staatsbosbeheer heeft om deze reden extra vrijwilligers in het gebied ingezet.

De documentaire, met in de hoofdrol het edelhert, het konikpaard, de vos, de zeearend en de ijsvogel, is in twee jaar opgenomen en belicht alle vier seizoenen in het Nederlandse dierenrijk. Daarom maakten de mensen achter de camera soms onder barre omstandigheden de opnames. Volgens Ton Okkerse, producent en bedenker van het project, was dit het allemaal waard. ‘Onze cameramensen hebben weer, wind, bittere vrieskou en hitte doorstaan om de bijzondere opnames te kunnen maken’, stelt hij in het Parool wanneer de film net in première is. ‘Maar als het publiek dan massaal komt kijken, weet je waarvoor je het hebt gedaan.’ Bever Outdoor, een van de hoofdsponsors van het project, zorgde voor de beschermende jassen van de crew zoals hieronder is te zien.

achter de schermen

De Nieuwe Wildernis draait momenteel in de bioscoop en zal vanaf december in drie delen door de VARA op televisie worden uitgezonden. Hieronder kun je de trailer vast bekijken:

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy