Kijkwijzer en PEGI classificaties

 

Dankzij Kijkwijzer en PEGI classificaties kunnen ouders en opvoeders weloverwogen keuzes maken over de geschiktheid van films en games. Maar wat zeggen deze classificaties, en wat zeggen ze niet?

Kijkwijzer

kijkwijzer logo

Kijkwijzer staat in voor de classificaties van films. Met behulp van pictogrammen wordt gewaarschuwd voor welke leeftijdsgroepen (tot 6, 9, 12 of 16 jaar) de film in kwestie schadelijk zou kunnen zijn. Het icoontje ‘AL’ wil zeggen dat het beeldmateriaal onschadelijk is voor alle leeftijden. Naast een leeftijdsaanduiding geeft Kijkwijzer ook de aard van de potentieel schadelijke inhoud weer. Zo zijn er pictogrammen die bijvoorbeeld de aanwezigheid van gewelddadige of angstaanjagende inhoud weergeven. De nieuwe ‘De Smurfen 2’ film kreeg een leeftijdscategorie van meer dan 6 jaar toebedeeld doordat de film lichte ‘angst’ en ‘geweld’ componenten bevat.

kijkwijzer

PEGI

Voor games bestaan er PEGI (Pan European Game Information) classificaties. In grote lijnen komen deze overeen met de Kijkwijzer waarschuwingen. Ook hier word gebruik gemaakt van leeftijdsaanduidingen (3, 7, 12, 16 of 18 jaar) en pictogrammen die de aard van schadelijke inhoud aanduiden. Het PC spel Assassin’s Creed IV Black Flag is bijvoorbeeld gecategoriseerd als schadelijk voor kinderen en jongeren onder 18 jaar vanwege het hoge gehalte aan grof taalgebruik en grof, zinloos geweld. De wet verbiedt de verkoop van games aan kinderen die jonger zijn dan de leeftijdsgrens van het spel.

pegi iconene

Wat doen classificaties niét?

PEGI en Kijkwijzer pictogrammen waarschuwen voor schadelijke inhoud, maar zeggen niets over de geschiktheid van een film of spel voor een bepaalde leeftijdscategorie. Zo kan een spel bijvoorbeeld onschadelijk zijn voor een leeftijd vanaf 6 jaar, en toch té moeilijk om te spelen zijn voor een zesjarige.

Hoewel de classificaties een goed hulpmiddel zijn, moet elke opvoeder voor zichzelf de keuze maken welk product binnen de moraliteit van het gezin, en de individuele gevoeligheid van het kind past. Daarvoor is de PEGI zoek hulp van grote waarde.

Bent u het niet eens met de classificatie van een product? Dan kan u een klacht indienen bij het NICAM.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy