Ssst… de tv luistert mee

 

Als je kijkt in de lijsten met meest verkochte boeken van het moment, zie je bij verschillende online winkels dat ‘1984’ van George Orwell het weer verrassend goed doet. Hoe dat komt? Het zou te maken kunnen hebben met het groeiende bewustzijn over onze privacy, dat de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp lijkt te worden.

De nieuwste rel rondom de smart-tv’s van Samsung die gebruikers zouden afluisteren lijkt zelfs letterlijk uit het boek te komen, want ook daarin moet de hoofdpersoon thuis op zijn woorden passen die door de televisie aan de overheid worden doorgespeeld. Maar is het nu werkelijk zo erg gesteld met de tv’s van tegenwoordig?

Waar gaat de informatie heen?

Directe aanleiding voor de ophef is een passage uit de handleiding van Samsungs smart-tv’s. Deze is als volgt:

“Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition.”

De ophef ging voornamelijk over wie die derde partij dan wel niet zou zijn. Adverteerders, verzekeringsmaatschappijen, de regering? Het blijkt minder eng dan verwacht, die derde partij is namelijk Nuance, de softwaredienst die ervoor zorgt dat gesproken opdrachten worden omgezet in tekst die de tv vervolgens weer vertaald naar een handeling.

Is het erg?

We willen tegenwoordig dat onze tv’s steeds meer kunnen. Niet alleen willen we films in hoge kwaliteit kijken, maar tussendoor ook even Facebook checken of iets opzoeken op YouTube. Dat kan natuurlijk niet allemaal met een afstandsbediening, dus zijn spraakfuncties absoluut een interessante oplossing.

Samsung heeft ondertussen ook al uitgelegd dat de luisterfunctie van hun tv’s alleen aanstaat als je de optie voor spraakopdrachten hebt ingeschakeld. Als er tegelijkertijd een privégesprek wordt gevoerd komt die informatie ook mee en wordt deze opgeslagen door een dienst als Nuance. De beveiliging van de data bij zulke diensten zou dus eigenlijk een interessanter onderwerp zijn dan het feit dat onze tv’s naar ons kunnen luisteren.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy