Film Lucia de B komt 3 april uit

 

In de film Lucia de B wordt het verhaal verteld van een van de grootste gerechtelijke dwalingen van deze eeuw. Het verhaal over Lucia de Berk sprak destijds zeer tot de verbeelding. Een Nederlandse seriemoordenares die nota bene als verpleegster werkzaam was in een ziekenhuis! De rechtszaak hield de gemoederen jarenlang bezig.

De zaak Lucia de B

Nadat de eigenzinnige Haagse verpleegkundige Lucia de Berk voor de zoveelste keer betrokken is bij een sterfgeval wordt er aangifte tegen haar gedaan. Tijdens wat wel de rechtszaak van de  eeuw wordt genoemd wordt ze in 2003 veroordeeld tot levenslang voor 7 moorden en 3 pogingen tot moord. Wanneer ze in Hoger Beroep gaat komt daar nog TBS bij.  In de pers krijgt Lucia de Berk al snel de bijnaam Engel des Doods. In 2008 wordt de zaak heropend en blijkt dat de veroordeling niet terecht is geweest. Lucia de Berk heeft 6 jaar lang onschuldig in de gevangenis gezeten.

Hoofdrollen in de film

De rol van Lucia de Berk wordt gespeeld door Ariane Schluter. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief  van Judith Jansen, assistent van de aanklager (gespeeld door Sallie Harmsen). Ook zijn er hoofdrollen voor Barry Atsma en Fedja van Huêt. Atsma die de rol van ziekenhuisdirecteur  speelt, zegt dat de film de kijker echt laat ervaren hoe het mis kan gaan als er een soort van gekte toeslaat in een onderzoek. We gaan er vanuit dat we in Nederland onschuldig zijn tot onze schuld is bewezen. Voor Lucia was het andersom: zij was schuldig tot haar onschuld was bewezen. De film brengt dit, mede namens de sterke bezetting van de hoofdrollen, duidelijk en beklemmend naar voren. En het is natuurlijk extra beklemmend wanneer je je als kijker realiseert dat de film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Bekijk de trailer

Wie alvast een voorproefje wil zien kan in dit artikel de trailer van de film Lucia de B bekijken.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy