Home / Films /

Drie filmleugens die mensen als algemene waarheid beschouwen

 

Filmstudio’s fantaseren er soms flink op los om het verhaal maar zo mooi mogelijk in beeld te kunnen brengen. Daarbij neemt men het regelmatig niet zo nauw met de juistheid van de geschiedenis of wetenschappelijke feiten. Prima natuurlijk, want een film is uiteindelijk niets anders dan een bedacht verhaal. Maar het wordt kwalijker als mensen verzonnen zaken uit films als algemene waarheid gaan beschouwen. Drie filmfeiten die regelrechte leugens zijn:

1. Haaien zijn een groot gevaar voor de stranden

Met zijn uit 1975 stammende film ‘Jaws‘, heeft Steven Spielberg je wellicht overtuigd dat dat wel het geval is, maar eigenlijk hoef je je over haaien niet zoveel zorgen te maken. Een haai die mensen aanvalt is uitzonderlijk en het aantal fatale gevallen grenst aan de nul. Er zijn talloze dieren die jaarlijks meer mensen doden dan haaien. Daaronder vallen ook honden, terwijl over hen juist vooral aandoenlijke films worden gemaakt.

2. Lemmings volgen elkaar; ook als ze daardoor vanaf een klif te pletter vallen

In 1958 bracht Disney de natuurfilm ‘White Wilderness‘ uit. De documentaire werd bekroond met een Oscar. Wat de toeschouwers niet wisten, was dat het gedeelte waarin lemmings massaal hun dood tegemoet springen, volledig in scene was gezet. Een dergelijke massale zelfmoord komt in de natuur namelijk helemaal niet voor. Om de spectaculaire opnames te kunnen maken, importeerden de filmmakers de beestjes naar Canada en zorgden een aantal – voor de toeschouwer uit beeld gehouden – draaischijven er vervolgens voor dat de lemmings hun ogenschijnlijke dood tegemoet vlogen.

3. Kilts zijn een zeer oude Schotse traditie

De film ‘Braveheart‘ uit 1995 verhaalt over de Schotse strijder William Wallace, die in de dertiende eeuw leefde. Zowel Wallace alsook veel andere karakters in de film dragen in talloze scenes een kilt. Dat lijkt logisch, want de traditionele Schotse kilt werd al gedragen, lang voordat Wallace leefde. Toch? Het beeld wat de film overbrengt is echter compleet fout! De kilt werd pas in de zestiende eeuw in Schotland geïntroduceerd en het duurde daarna nog lang voordat het kledingstuk echt populair werd. Volgens historici zou je deze misser kunnen vergelijken met een film over Columbus die Amerika ontdekt in kleding die we tegenwoordig dragen.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy