Home / Films /

De leukste films voor de feestdagen

 

Waar het Sinterklaasfeest inmiddels onwijs controversieel en beladen is geworden, brengt de kerst een heerlijk rustgevende tijd. Een periode in het jaar waar het enkel gaat om de warmte van familie en vrienden, die zich allen hebben verzameld aan jouw eettafel. Samen genieten jullie van elkaars aanwezigheid, heerlijk eten en de mooiste kerstliederen. Althans, zo gaat dat in de films. De harde realiteit neigt eerder naar complete chaos in de supermarkt en lange rijen voor de kassa’s van menig speelgoedwinkel. Gelukkig is daar dé lijst met de allerbeste kerstfilms samengesteld door stervideotheek.nl. Na alle hektiek en feestdagenstress is het nu tijd om eens lekker achterover te leunen en alle stress te laten varen. Kies staan een aantal absolute kerstklassieker die jou (hopelijk) weer helemaal in de feeststemming weten te brengen.

Elf (2003) – Will Ferrel & Peter Dinklage

Een film die absoluut niet mag missen tijdens de feestdagen. De film Elf speelt zich af in New York City waar Buddy (Will Ferrel) opzoek gaat naar zijn natuurlijke vader. Vroeger, toen Buddy nog een kleine jongen was, is hij opgegroeid in een weeshuis. Toen de kerst aanbrak is hij meegenomen in de zak van de kerstman, waardoor hij uiteindelijk op de Noordpool belandde. Daar is hij opgevoed door de elven die de kerstman helpen met de voorbereidingen voor het kerstfeest. Wanneer Buddy een echte man is geworden, staat de kerstman toe dat hij de afreisd naar de bewoonde wereld. De man die hij zoekt, is genaamd Walter Hobbs (James Caan). Een man die overigens bij de kerstman bekend staat als een harteloze gierigaard en tevens geen idee heeft van Buddy’s bestaan. Wanneer zij elkaar ontmoeten en Buddy het ‘menselijke’ bestaan ervaart, is hij ten eerste geschokt. Daarnaast presenteert het leven hem een moeilijke keuze: terug naar de kerstman of samenblijven met zijn vader.

A Christmas Carol (2009) – Jim Carrey & Gary Oldman

Een klassieker in een nieuw jasje: A Christmas Carol. De moeder onder alle kerstverhalen kent vele versies, maar dit is wellicht de best uitgevoerde (los van het origineel uit 1951). De film is gebasseerd op het boek van Charles Dickens en heeft zichzelf bewezen als een tijdloze meesterwerk. De trouwe klerk, Bob Cratchit (Gary Oldman) werkt zich het hele jaar rond volledig uit de naad voor de gierige Ebenezer Scrooge (Jim Carrey). De hele stad kent Scrooge op een manier die de meeste mensen als ongewenst ervaren. Echter, dat kan Mr. Scrooge helemaal niets schelen. Het enige waar hij om geeft is zijn geld en het welzijn van zijn zaak. Overal probeert hij zo veel mogelijk op te bezuinigen als hij maar kan, zoals het salaris van de arme Bob. Het is inmiddels kerstavond en Scrooge besluit naar huis te gaan. Wanneer hij nog maar net in slaap valt, krijgt hij bezoek van meerdere geesten die hem de fouten in zijn zondige leven laten ervaren door de ogen van de oude Scrooge zelf. Tevens krijgt hij een kijkje in de toekomst die hem maar slecht bevalt. Het blijkt een reis te zijn die hem voor altijd zal veranderen, maar is het niet te laat?

The Polar Express (2004) – Tom Hanks & Chris Coppola

Dat Tom Hanks een ongekende alleskunner is, weten de meeste mensen al wat langer. Voor de ongelovigen bewijst hij dit nogmaals in de prachtige animatiefilm The Polar Express. Door de ogen van een kleine jongen, die op kerstavond een mysterieuze trein ziet verschijnen, beleef je de wonderen van een pril leven en alles wat daaruit op kan bloeien. Het is een verhaal vol emoties die menig persoon tot het randje van de bank dwingt. Wellicht niet de eerste kerstfilm waar je aan zal denken, maar zeker een die de moeite waard is!

Die Hard (1988) – Bruce Willis & Alan Rickman

De eerste in een lange reeks van Die Hard-films. Volgens velen een onbetwiste klassieker en daarom mag hij ook niet ontbreken in deze lijst. Welliswaar is het thema niet direct geassocieerd met kerst, de film speelt zich wel af rond de kersttijd. Daarnaast is het een klassieke afspiegeling van de goeden tegen de kwaden en, zoals je mag verwachten, een heerlijk einde waar je jouw vingers bij af kunt likken. Het gaat in Die Hard om de hoofpersoon John McClane (Bruce Willis), een politieagent van de NYPD. Zijn vrouw, Holly (Bonnie Bedelia), verblijft echter in Los Angeles en John besluit haar op te zoeken voor de kerst. Op de desbetreffende avond bevindt zij zich in het hoofdkantoor van de Nakatomi Corporation. Een invloedrijk zakenimperium waar op dezelfde avond als John’s bezoek een aantal terroristen, onder leiding van Hans Gruber (Alan Rickman), het pand bestormen om vervolgens de medewerkers in gijzeling te nemen. Terwijl de terroristen onderhandelen met de politie, besluit John het heft in eigen handen te nemen en te trachten de situatie te redden. Of hij daarin slaagt, kom je maar op één manier achter.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy