All you can read met eLinea en Blendle

 

Na de ‘all you can listen’- en ‘all you can watch’-modellen van diensten als Spotify en Netflix zijn de ‘all you can read’-initiatieven nu aan de beurt. Blendle en eLinea proberen in een nieuw, digitaal format weer artikelen aan de man te brengen.

eLinea

Beide initiatieven komen ongeveer gelijk van de grond. eLinea bestond al eerder, tot het in 2011 een pauze inlaste. Blendle is een nieuw initiatief. Ze doen allebei ook net iets anders. Zo is eLinea echt een ‘all you can read’-abonnement in de zin van het woord. Voor tien euro per maand lees je onbeperkt artikelen van verschillende media. Momenteel doen ongeveer zeventig schrijvers en titels mee, waaronder HP/De Tijd, Oor, TPO Magazine (voorheen De Nieuwe Pers) en VT Wonen. Volgend jaar moet het aanbod verdubbeld zijn. Als gebruiker kun je artikelen via Facebook en Twitter delen. Sommige stukken worden door bekendere personen aangeraden.

Blendle

Blendle biedt geen abonnement voor onbeperkt lezen. De dienst werkt meer volgens een iTunes-model, waarbij je per artikel betaalt (20 tot 90 cent), daar waar eLinea in aanpak op Spotify lijkt. Ook kies je bij Blendle zelf wat je leest en ben je niet, zoals bij eLinea, gebonden aan wat uitgevers aanbieden uit hun media. Een groot verschil is ook dat Blendle aan geld en aandacht niet te klagen heeft. Alexander Klöpping is één van de namen achter Blendle en kan met zijn connecties dus bijvoorbeeld rekenen op een gesprek bij De Wereld Draait Door. Het Stimuleringsfonds van de Pers brengt geld in het laatje.

Aanbod

Maar wat voor beide gevallen doorslaggevend zal zijn is het aanbod. Met hoe meer media ze kunnen samenwerken, des te groter het aanbod is. Dat maakt het voor ons lezers alleen maar interessanter. Voor interessante artikelen hoeven we nooit meer een heel magazine te kopen of een hele krant. Door te betalen steunen we de journalistiek. Zijn deze initiatieven de redding van het geschreven woord? De toekomst zal het leren.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy