Wat is 4K Ultra High Definition?

 

Inmiddels hebben veel mensen een High Definition (HD) televisie, maar de techniek staat niet stil en de meeste grote televisiefabrikanten bieden nu ook 4K, ofwel Ultra HD, aan. Deze nieuwe soort televisie heeft met 3.840 bij 2.160 pixels een vier maal hogere beeldresolutie dan Full HD. Dat betekent nog meer details en nog scherpere beelden. De kwaliteit is vergelijkbaar met een film in de bioscoop. Daar kijken we al jaren naar films met deze hoge resolutie.

Een ander voordeel is dat Ultra HD ook zeer geschikt is voor het kijken van 3D films zonder bril. Dat is mogelijk met  Autostereoscopisch 3D. Om dit te realiseren moeten meerdere beelden door de TV gestuurd kunnen worden. De volledige resolutie wordt dan niet voor één beeld gebruikt, maar voor meerdere. De beelden worden daardoor alleen niet  in Ultra HD weergegeven.

De introductie

Het kost tijd om 4K te introduceren, net als dat de er een lange tijd over heen ging voor HD was geïntegreerd. Alle producten, zoals de content, moeten aangepast worden op 4K om ook de echte meerwaarde van de hoge resolutie te ervaren. Langzaamaan spelen de eerste fabrikanten op 4K in. Zo heeft Sony een 4K projector en ondersteunen de receivers van de meeste grote merken 4K materiaal.

Ultra HD televisie

Moeten we nu massaal onze HD televisie omruilen voor een Ultra HD? Voor veel mensen zal het antwoord nee zijn. De kosten voor een 4K televisie liggen tussen de 15.000 en 20.000 euro. Een ander belangrijk nadeel is dat er nog weinig tot geen native 4K content is, waardoor je nog niet optimaal kunt genieten van de hoge resolutie. Wil je echt genieten van 4K Ultra HD dan moet je dus nog even geduld hebben.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy