Het geheim achter Disney’s succes

 

Het lijkt wel of alles dat Disney aanraakt, in goud veranderd. Toegegeven, zelfs Disney kent enkele beschamende flops. Maar meestal wordt een film met het woordje ‘Disney’ er op, haast automatisch een kaskraker. Wat is hun geheim? De structuur van hun plot!

Een pakkende proloog

Haast elke Disney film begint met een introductie van de hoofdpersonages. Die moet naar voren brengen wat een personage beweegt. Wat heeft hij meegemaakt? Hoe is zijn achtergrond?

De ontwikkeling van het karakter

De tweede stap in een Disney plot is de ontwikkeling van het karakter van het hoofdpersonage. Is hij verliefd op iemand, of heeft hij een vete met een vroegere vriend? Hoe is zijn karakter? Is hij angstig aangelegd of snel boos?

De uitdaging

Deze stap kan eventueel ook verwisseld worden met de volgende stap. In stap drie komt een uitdaging voor het hoofdpersonage op de voorgrond.

Romantiek of haat

Op dit ogenblik ontwikkeld zich een romance of een oorlog tussen personages.

Avontuur

Nu komt er een hoger tempo in de film. Het hoofdpersonage gaat het avontuur aan, en verhoudingen tussen personages worden uitgediept.

Een scheiding

Er gebeurd iets waardoor hoofdpersonages uit elkaar gedreven worden. Bijvoorbeeld door een meningsverschil of ruzie.

Het conflict

De strijd breekt aan waardoor hoofdpersonages elkaar te hulp moeten komen en hun ware gevoelens openbaar moeten maken.

De oplossing

Tot slot krijgen we de oplossing voorgeschoteld. Het onrecht is teniet gedaan en vraagstukken zijn opgelost. Alles is goed gekomen.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy