Home / Films /

De toekomst van de videotheek: “Internet killed the video star”

 

videotheek

Streamingdiensten als Netflix, video on demand van Pathé Thuis en illegale downloads: het aantal videotheken in Nederland daalt gestaag, en dat is niet verrassend. Volgens een inventarisatie van RTL nieuws is het aantal inmiddels teruggelopen tot onder de 200.

Telde Nederland in 2003 nog 1267 videotheken, dit jaar zijn het er nog 176. Zo zag Amsterdam het aantal videotheken dalen met 89% van 85 in 2003 naar 9 in 2015, heeft Den Haag er nog 3 (-94%), Rotterdam nog 4 (-95%) en Utrecht nog 2 (-92%). In kleinere steden ligt het aantal hoger; hier zijn gemiddeld 7 videotheken per 100.000 inwoners te vinden, tegenover 1 videotheek per 100.000 inwoners in de grote steden.

Uitgebreidere functie in kleine steden

Volgens Martin de Wilde, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Entertainment Retailers, is de functie van de videotheek in kleine steden niet te vergelijken met die in grote steden. “In grote steden worden producten op allerlei andere plekken al aangeboden”, legt hij uit. “In kleinere plaatsen groeit een videotheek uit tot een winkel waar je producten en diensten kunt vinden die je nergens anders hebt.” De Wilde doelt hiermee op dingen als afhaalpunten voor webwinkels, rookwaar en hervullingen voor cartridges.

De toekomst van de videotheek

Deze brede functie biedt geen verzekering voor de toekomst. Integendeel. De Wilde denkt dat het niet lang meer duurt totdat de videotheken daadwerkelijk uitgestorven zijn. “Je kunt niet voorbij aan de opkomst van de digitale distributie zoals Netflix”, stelt hij. “Een videotheek zoals we die kennen heeft een pure functie, en die zal niet overleven in deze vorm.” Ook Gertjan Slob van Locatus (databerekingen van het winkellandschap) ziet het somber in: volgens hem is er geen branche die slechter draait dan het videoleven. De videotheek als veredelde avondwinkel zal misschien nog kunnen bestaan, maar de klassieke variant die zich beperkt tot de verhuur van films zal binnen korte tijd aan haar einde komen.

 
 
 
 
 
 
Privacy Policy